ASH Polaris, de club van de Herentalse amateursterrenkundigen, prensenteert zaterdag de 1e Lichthinderkaart. ASH Polaris doet dit ter gelegenheid van de Nacht van de Duisternis.

De vrijwilligers van ASH Polaris deden op 30 plaatsen in en rond Herentals metingen van de lichtkwaliteit. De gegevens werden verwerkt en in kaart gebracht.

Op de kaart zie je donkerste plekken van Herentals en merk je ook dat nog buiten de stad de 'lichtkoepel' van Herentals nog een minder plezante invloed heeft.

Enkele jaren geleden werd in Herentals een nachtelijke wandeling gemaakt en werd al gewezen op de overdaad van licht op sommige punten.

Vooral handelszaken durven nogal te overdrijven met lichtreclames. Overdaad aan straatverlichting werd ondertussen op sommige punten al aangepakt. In de plaats kwam bij de herinrichting van het centrum een sfeervolle verlichting.

Toch is er nog de nodige lichthinder. De vrijwilligers van ASH Polaris brachten die hinder onder op de Lichthinderkaart.

Zaterdag 15 oktober is het opnieuw Nacht van de Duisternis. Vanaf 20u kan je in he Stadspark naar de sterren gaan kijken. Het stadsbestuur dooft alvast de openbare verlichting in de straten rond het park. De sterren zijn dan nog beter te zien.

In het Stadspark staan sterrenkijkers opgesteld.

Het wordt trouwens prachtig weer om naar de sterren te kijken.

Meer info: www.ashpolaris.vvs.be